vormt een vast onderdeel van ieder coachingstraject.
Om daar te komen zal er eerst worden gekeken waar de cliënt tegenaan loopt. Is het wel die klacht die het leven even niet makkelijk maakt of zit er veel meer achter? Als het achterliggende probleem niet ontdekt wordt wordt er in feite aan het verkeerde probleem gewerkt. Hierdoor is het risico op terugval veel groter.
Samen ga ik met de cliënt op onderzoek uit door verschillende middelen in te zetten. Is het uiteindelijke probleem ontdekt dan kunnen we beginnen aan het oplossen hiervan. Dit gaat in kleine stapjes wat betere resultaten zal opleveren. In het hele proces bepaalt de cliënt hoe we verder gaan naar de oplossing van het probleem. Niet altijd zal een probleem geheel kunnen verdwijnen maar het leren omgaan hiermee zal het een stuk makkelijker maken.
Elk traject is uniek. Er bestaat geen vooraf gestructureerd stappenplan. Het traject begint met een persoonlijk intake-gesprek waarbij de coach naar de cliënt thuis of op het werk komt. Liever online? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.
Een traject vindt altijd alleen plaats tussen medewerker en coach op basis van vertrouwelijkheid. De werkgever is nooit bij een sessie aanwezig. | De coach zal niets uit het traject met |
Tijdens het 1e vrijblijvende gesprek maken we kennis met elkaar. De coach komt naar je toe en legt de werkwijze uit. Natuurlijk kan je al vragen stellen. De coach zal jou een aantal klachtenlijsten/prioriteitenlijsten voorleggen en diverse vragen stellen zodat er een goed beeld ontstaat voor de hulpvraag. Samen wordt er gekeken naar passende mogelijkheden voor hulp en ontvang je informatie over praktische zaken.
Als je hebt besloten dat je graag aan de slag wilt gaan, gaan we samen het coachtraject vormgeven. We gaan bepalen wat het doel van de hulpvraag zal zijn en welke middelen we daarvoor gaan inzetten. Welke (kleine) stappen er gezet gaan worden om tot dat doel te komen.
Elk gesprek duurt 60 minuten.
Je leert over:
Nog tijdens het herstelproces ga je weer aan het werk. Je bent dan nog niet geheel klachtenvrij maar wel voldoende hersteld om (beperkt) weer wat werkzaamheden op je te nemen. Je begint langzaam aan deze fase. De eerste weken zal het alleen 1 a 2 dagen per week koffie drinken zijn, daarna ga je 2x per week enkele uurtjes werken.
In deze fase ga je leren dat je een ander persoon bent geworden door je ervaring en geleerde nieuwe vaardigheden. Je gaat leren dat je anders met de werksituatie om kunt gaan. We gaan samen in deze fase kijken naar wat voor jou het juiste tempo is.
Je leert o.a. ook:
. waar je persoonlijke grenzen liggen van belastbaarheid
. hoe je zelf grenzen moet aangeven ten opzichte van je eigen belastbaarheid naar jezelf, collega's en leidinggevenden
4. Terugvalpreventie
We gaan samen een terugvalplan opstellen zodat de kans op terugval verminderd wordt.
1. Intakegesprek (tevens kennismaking) | 2. VERVOLGGESPREKKEN |
3. Afronding
Als het doel behaald is en je zelfstandig verder kunt is het tijd om af te ronden.
Samen hebben we nog aandacht voor terugvalpreventie en stellen hiervoor een plan op.